Новини компанії

Рафаель Гороян: Модернізувати старий елеватор дешевше, ніж побудувати сучасний

07.05.2018

Власник групи компаній «Прометей» Рафаель Гороян вважає, що дешевше модернізувати елеватор, що був у вжитку, ніж будувати сучасний елеватор з нуля.

За 16 років компанія «Прометей» придбала 17 старих елеваторних комплексів в шести областях. Більшість з них дісталася компанії за низькими цінами, оскільки їхні колишні власники прагнули позбутися збиткового для них баласту. Модернізація складських потужностей і вдале управління дозволили скоротити щомісячну вартість обслуговування елеваторів до 100-300 тис. Грн в залежності від розміру елеватора і сезону. Це в два-чотири рази менше, ніж витрачали попередні власники.
Про це повідомив глава групи компаній «Прометей» Рафаель Гороян.
Свою прихильність раритетним елеваторів бізнесмен пояснює просто. Вартість будівництва сучасної «банки» становить $ 120-170 за тонну зберігання в залежності від потужності кінцевого об'єкта, місця його розташування, наявності комунікацій, залізничної гілки тощо. У той же час старі елеватори - підлогового зберігання, залізобетонні конструкції або цегляні склади - колишні власники готові продавати по $ 50-70 за тонну зберігання, а старий елеватор в поганому стані - взагалі за ціною металу, з якого складаються його конструкції. І навіть з урахуванням «реанімаційних» робіт старі бетонні сховища обійшлися бізнесменові в два-три рази дешевше, ніж якби він будував нові.
Але головне те, що Рафаель Гороян збудував нову систему елеваторного бізнесу, пропонуючи сільгоспвиробникам комплексний сервіс. Будувати свою систему він почав з того, що почав співпрацювати з фермерами, які не хотіли мати мороки з доставкою свого зерна на елеватор або в порт, і покупцями, яким потрібно було вчасно заповнити трюми зерном.
«Елеваторний бізнес може існувати успішно тільки за умови, що в цьому ланцюжку потужні всі ланки - торгівля, логістика, зберігання, фінансування. На кожному етапі ми зберігаємо невеликий маржинальний дохід, а в комплексі отримуємо прибуток «, - розповідає бізнесмен.
Прибуток елеваторного бізнесу безпосередньо залежить від завантаженості, оборотності елеваторів, обсягу. Якщо компанія купує великі обсяги товару - відповідно великі обсяги відвантажує. А значить - успіх залежить від кожного учасника ланцюжка - від менеджера, який надає сервіс, від лаборанта, який проводить аналіз зерна, від працівника елеватора, який підбирає підходящу доопрацювання і умови зберігання, від логіста, який продумує транспортування.
Також керівник «Прометея» підкреслює, що для великого бізнесу дуже важливим є врахування - товару і маржинальної прибутку. На своєму підприємстві Гороян, за його словами, створив ідеальну систему обліку, аналізуючи кожен із сегментів бізнес-процесу в окремо. Так, кожен елеватор і автопарк розглядаються як окремі структури, розраховується їх прибуток, щоб відокремити прибутковий елеватор від некомерційного. Такий же підхід до кожного трейдеру і навіть до кожної машині. У компанії діє система рейтингу і існує конкуренція, всередині компанії проводяться тендери при продажу і закупівлі. «Цю систему я збудував сам. Елеваторний бізнес - дуже складний, щоб побудувати його, ми витратили близько 20 років, - каже Гороян. - Але ця система дозволяє підрозділам всередині компанії існувати автономно. Близько 80% фахівців, які працюють в елеваторної системі, цього підходу не розуміють », - вважає бінесмена.
Також Рафаель Гороян зазначив: щоб його система існувала, потрібно мати кваліфікований персонал, сучасні лабораторії, продумані інвестиції. Зараз компанія «Прометей» відпрацьовує свою систему управління на елеваторах, які придбали в 2017 році. У майбутньому компанія планує розширити географію своїх послуг на Дніпропетровщину, Черкаську, Вінницьку та Харківську області.

Читайте також

​Прометей вперше придбав вагони для перевозки зерна

Компанія отримала 54 вагони-хопери в рамках лизингової угоди з Першим...

12.04.2023
Глава «Прометея» Рафаель Гороян: Позитивні зміни в аграрному бізнесі відбуваються вже сьогодні - Украгроконсалт

​Керівник групи компаній «Прометей» Рафаель Гороян зазначає, що сьогод...

08.09.2017
​Аграрії Прометея зіткнулися з погодним викликом

Виробничі підприємства Групи компаній Прометей практично закінчили пос...

16.10.2023