Рафаель Гороян: Наслідки від економічної кризи будуть набагато страшніше, ніж від коронавіруса

19.03.2020

Сьогодні в Україні зупинені підприємства, багато хто перейшов на роботу онлайн, припинені залізничні пасажирські перевезення. Все це проходить в рамках боротьби з коронавірусом. Але ці крайні заходи можуть дуже боляче вдарити по українській економіці.

Треба розуміти, що ми входимо у фінансову кризу, і вона буде набагато страшніше за кризу 2008 року, тому що сьогодні, крім пандемії коронавіруса, є ще ряд «обтяжливих» факторів - це припинення виробництва в Китаї, зупинка ринків збуту, сировинний конфлікт Росії і Саудівської Аравії. Все це одночасно зробить економічну ситуацію в Україні дуже складною.
Тому сьогодні не можна допустити зупинки стратегічно важливих об'єктів, які заводять валюту в країну, генерують ВВП України. Не можна зупиняти відразу всю потужну систему, яка рухає нашу економіку. Багаті держави можуть собі дозволити зупинитися на кілька місяців і залишити своїх людей вдома.
Якщо похитнеться бізнес в Америці, Швейцарії, Англії, Німеччині, то держава за допомогою дотацій надасть підтримку. Якщо похитнеться бізнес в Україні, ніхто його рятувати не буде. Вже сьогодні ми бачимо таку ситуацію - не держава допомагає підприємцям, а Президент звертається до бізнесу, щоб він рятував державу.
Що може статися, якщо бізнес зупиниться? Зупиниться торгівля. Стане все виробництво і фінустанови, припиниться кредитування. Почнуть банкрутувати серйозні компанії, в основному великі. Буде хаос, деградація населення, голод і підвищена злочинність. На відновлення нормального життя нам знадобляться роки.
Вже зараз ми бачимо стрімке падіння гривні. За два тижні інфляція стрімко наближається до 20%. І з повною упевненістю можна сказати, що в країні буде технічний дефолт. Тому в даній ситуації треба навпаки більше працювати. Так, звичайно, потрібно рятувати людей. Потрібно закривати громадські заклади, стежити за санітарними нормами, але ні в якому разі не можна зупиняти рух між містами, жодна країна в світі не зупинила метро. Те, що люди не виходять на роботу, це не означає, що вони будуть сидіти по домівках - так вірус не зупинити.
Я на 100% згоден, що потрібні максимальні запобіжні заходи - чисті руки, застосування антисептиків, забезпечення лікарень експрес-тестами. Ми повинні розуміти, хто хворіє, і кого потрібно ізолювати. Саме на це потрібно сьогодні робити акцент в першу чергу. Сьогодні ні в одному місті немає тестів на коронавірус в достатній кількості.
Тому зараз не повинно бути ніякого «святкового» настрою в зв'язку з карантином. Йти на канікули і займатися медитацією не на часі. Інакше ми побачимо наслідки цього вже через пару тижнів, а вже через рік точно. Треба працювати. Треба відновити транспортне сполучення. Ні в якому разі не закривати вантажні митні пункти і не скасовувати з'єднання між областями. Адже якщо фермери не зможуть привезти зерно в порт, де вони отримають живі гроші. А це значить, вони не зможуть сіяти, і тоді ми залишимося на наступний рік без хліба і без валюти.
Наслідки від економічної кризи стануть набагато страшніше. Від бідності і злочинності може померти набагато більше людей, ніж від коронавіруса. Сподіваюся, що ця глобально страшна, сумна історія не трапиться в нашій країні.
за матеріалами Elevatorist.com

Читайте також

«Прометей» знижує навантаження на дороги Миколаївської області

Компанія «Прометей» активно використовує транспортування зернових ж /...

09.08.2017
Глава «Прометея» Рафаель Гороян: Позитивні зміни в аграрному бізнесі відбуваються вже сьогодні

Керівник групи компаній «Прометей» Рафаель Гороян зазначає, що сьогодн...

03.08.2017
ГК «Прометей» працює над залученням іноземних інвестицій для розвитку аграрного бізнесу в Україні

​З кінця травня 2019 року ДК «Прометей» почала успішно працювати зі шв...

04.02.2020