Рафаель Гороян про торгове фінансування експортерів для Landlord

23.03.2017

Власник групи компаній «Прометей» Рафаель Гороян розповів журналу Landlord особливості західного і українського торгового фінансування для компаній-експортерів:


«Програми короткострокового кредитування в західних банках від українських програм відрізняються, перш за все, ціною. Кілька років тому «Прометей» отримував експортне кредитування від BNP Paribas на умовах доставки вантажу з елеватора на борт судна. Зараз, з огляду на високі ризики країни України, іноземні банки не хочуть фінансувати наших експортерів. Однак маючи бездоганну кредитну історію навіть в Україні можна отримати фінансування на вигідних умовах.


Наприклад, «Прометей» привертає короткі кредити під 8,5% річних в доларах і 19% - в гривні. При цьому середня кредитна ставка в українських банках становить 12% і 21% річних відповідно.


Я вважаю, що залучення торгового фінансування допомагає навести порядок в бухгалтерському обліку. Банк змушує компанію рухатися вперед. Але необхідно обережно ставитися до кредитування. Зараз багато агрокомпанії не можуть впоратися з непомірною борговим навантаженням ».