"У бізнесі потрібно думати холодною головою, а не підключати амбіції або серце". Рафаель Гороян про розвиток і виклики компанії "Прометей"

11.05.2021

Рафаель Гороян, власник групи компаній "Прометей", який уійшов в ТОП-100 найбагатших українців за версією Forbes, дав інтерв’ю виданню про те, як його компанії вдається рости на власних інвестиціях та які нині є точки розвитку.


Група компаній "Прометей" - відомий гравець аграрного ринку. Компанія працює майже 25 років, а її активи налічують 29 елеваторів по всій Україні, 29 елеваторів, потужністю одноразового зберігання майже 1,7 тис тонн, 20 000 гектар земельного банку і понад 1200 співробітників. Ми поговорили з засновником і власником групи компаній «Прометей» Рафаелем Горояном, про те, як компанія пройшла кризовий неврожайний рік, як їй вдається рости на власних інвестиціях і які сьогодні є точки розвитку.

Криза аграрного ринку

2020 рік виявився для нашої компанії одночасно дуже повчальним і дуже важким. Він відрізнявся від усіх інших років у першу чергу тим, що виявився неврожайним. В країні загинуло 30% врожаю, 70% з яких - на півдні України, як раз в тому регіоні, де зосереджена велика частина наших активів. Все це призвело до того, що ціни на зернові та олійні культури коливалися в межах 100-150%. Коли ми відновилися від шоку і спокійно оцінили ситуацію, у нас вийшло трансформувати проблему в удачу.

На волатильному ринку ми змогли правильно тримати наші позиції і швидко реагувати на всі зміни. У підсумку я задоволений тим, як ми пройшли цей рік. Це стосується не тільки фінансових показників, а того "тесту на виживання", який ми успішно витримали. Наша команда стала більш адаптована до великих викликів і пошуку нових рішень, ми заклали міцний фундамент на майбутнє. Сьогодні перед нами багато викликів, але мій підхід такий: важливо любити свою справу, берегти його і багато працювати - і тоді вийде все подолати.

Основні напрямки для інвестицій

В цьому році ми змогли ударно проінвестувати в елеваторне господарство і наростили земельний банк - зараз він налічує 20 тис. Гектар землі. З ростом компанії «Прометей» ростуть і наші інвестиції. При цьому я вважаю, що власник не повинен бігти попереду компанії, а його амбіції повинні збігатися з можливостями команди. Важливо шукати золоту середину. Коли все відбувається фундаментально і стабільно - це значить, що інвестиції закладаються надовго.

Елеватор групи компаній «Прометей», Миколаївська область.

Сьогодні найбільший власник елеваторних потужностей - це Державна продовольчо-зернова корпорація України », яка володіє сховищами на 3,6 млн тонн. У компанії «Прометей» потужності сховищ майже 1,7 млн тонн. При цьому наша EBITDA - $ 30,5 млн за 2019 рік, тоді як з боку держави ми бачимо збиток - від 3 до 4 млрд на рік. Як показують цифри - держава виявляється неефективним власником елеваторного господарства.

Амбіції і точки росту

На початку квітня ми закрили угоди з придбання активів у агрохолдингу Agromino. Підсумок: придбання елеваторного комплексу, майже 10 тис. Гектар земельного банку, поливних земель і першокласної техніки.

На відміну від наших конкурентів група компаній «Прометей» намагається консолідувати бізнеси й купувати готові компанії, а не будувати їх. Наш підхід – слухати свій бізнес, він сам підкаже правильні рішення. Ми завжди дивимося на всі показники: де треба інвестувати в готові елеватори, а де варто розширювати потужності, будувати склади або підйомники. У бізнесі потрібно думати холодною головою, в жодному разі не долучати амбіції або серце. Ми вірні своїй справі та чітко розуміємо, що, де й коли треба робити і якими темпами розвиватися.

Найближчими трьома роками хочемо стати номер один у країні за потужностями елеваторного зберігання. До того ж наша мета – стати великим латифундистом, і для цього залишилося зовсім небагато: наростити земельний банк ще на 10 000 га.

Фінансування на довгих і коротких дистанціях

Компанія «Прометей» не захоплюється залученням кредитних коштів. Наш кредитний портфель становить всього $50 млн за обігу компанії в $300 млн на рік. Це короткі гроші, які залучені для торгівлі. Всі довгі гроші, інвестовані в елеваторне господарство, модернізацію або нерухомість, – власний прибуток.

Домогтися такої ефективності без сильного кредитного навантаження нам дали змогу кілька факторів. По-перше, ми серйозно займаємося оптимізацією операційних витрат компанії та глибоко занурюємося в аналітику. Цифри, як не що інше, можуть зняти твої рожеві окуляри і сказати всю правду.

По-друге, на досягнення великого успіху потрібно закладати великий проміжок часу. Так, кредити можуть дати швидкий «зліт», але так само може статися і зворотне – швидкий спад. Різкий розвиток часто приносить з собою ризики і призводить до невдачі. Важливо не поспішати, а рухатися стабільно і плавно.

Санкції щодо контрабандистів

Контекст: На початку квітня Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про застосування санкцій щодо фізичних і юридичних осіб, яких пов’язують з контрабандою. За рішенням РНБО (від 2.04.2021) санкції застосували до 79 юридичних осіб. Потрапили в цей список і компанії агросектора, серед яких афільована компанія групи компаній «Прометей» у Швейцарії Prometey Swiss Sa.

Як казав Вінстон Черчилль: «Брехня встигає обійти пів світу, поки правда одягає штани». У цій ситуації ми бачимо, як брехня швидко поширилася по всій країні. Я не знаю, за якими ознаками ми потрапили в цей перелік. Влада не відповідає на наші запитання ні усно, ні письмово. Ми ж зі свого боку готові відповідати на всі запитання в судовому порядку, навіть якщо це буде кримінальний процес.

На нашу думку, компанія Prometey Swiss потрапила до списку санкцій через те, що її директор у Швейцарії є громадянином Російської Федерації. Для мене питання національності та громадянства – токсична тема. Я не стежу, в кого яке громадянство, для мене досить, що в людини є посвідка на проживання і вона працює в законному полі. Якщо вона платить Швейцарії податки, не краде, не порушує закон, значить, має право працювати. Така позиція є у всьому світі. І я раджу владі ставиться до цього так само, без популізму. З іншого боку, я патріот України і з 2014-го жодного разу не був у Росії. Це моя позиція. Але професійне ставлення радикально відрізняється від особистого.

Я готовий зустрітися для обговорення цієї ситуації на будь-якому рівні. У списку санкцій, крім нас, виявилися ще 78 компаній. У багатьох з них нині йдуть перевірки та обшуки. З нами ж не ведуть ніяких дій, і мені здається, що тут сталася якась помилка. При цьому орган такого високого рівня категорично не має права помилятися. Ми однозначно будемо боротися за справедливість, і я наполягаю, щоб нас вилучили з цього списку.

За матеріалами журналу Forbes

Читайте також

Загинув співробітник компанії «Прометей», який проходив службу в ЗСУ

ГК «Прометей» повідомляє про загибель свого співробітника, який служив...

13.05.2022
Вітання Рафаеля Горояна з Міжнародним жіночим днем

Від щирого серця вітаю Вас з першим весняним святом - з Міжнародним жі...

08.03.2018
Журнал «Кореспондент» оцінив статки власника компанії «Прометей» Рафаеля Горояна у $395 млн.

Голова наглядової ради ГК «Прометей», однієї з провідних компаній агра...

02.11.2021