Вітчизняне лабораторне обладнання поступається іноземним аналогам в довговічності - директор "Прометей-Гребінки"

27.02.2015

Про те, якою має бути ідеальна лабораторія елеватора в коментарі аграрному порталу Elevatorist.com розповіла директор елеватора групи "Прометей" Світлана Чумаш.


"Зерновий млин, сушильну шафу, вологомір, ваги, тістомісилка, прилад для визначення числа падіння ... І це ще не повний перелік усього необхідного, що має бути в сучасній лабораторії», - говорить керівник елеваторного комплексу "Прометей-Гребінки" Світлана Іванівна Чумаш.

Ідеальною лабораторією вона називає ту, яка має всі необхідні (а це близько двох десятків!) Прилади. «Щоб з нуля наповнити лабораторію всім необхідним обладнанням, потрібен не один мільйон гривень», - зазначає завідувач лабораторії. Більш бюджетні - вітчизняні аналоги. У точності вимірювань показників вони майже не поступаються іноземним, але не так довговічні. Особливо, коли мова йде про значні обсяги завантаження лабораторії і роботі в кілька змін.

Все частіше власники елеваторів розщедрюються на дороге обладнання. Адже одним з ключових чинників конкурентоспроможності елеватора на зерновому ринку є наявність сучасної лабораторії. Тим більше що для експорту - вимоги підвищені. Та й на внутрішньому ринку України покупці прописують в договорах свої стандарти, які дещо відрізняються від ДСТУ і ГОСТу.

Але все одно, яким би модним і надсучасним не було обладнання, найточніший аналіз виконується вручну. У цьому переконані в компанії «Прометей». Так, наприклад, визначення клейковини жоден «Infratek" не проведе так точно, як людина.